Ghid si manuale in domeniul evaluarii extins
Evalsed este una din sursele online pentru evaluarea dezvoltării socio-economice. Acesta promovează schimbul de experienţă şi bunele practici, precum şi creşterea relevanţei evaluării în procesul de formulare a politicilor şi de luare a deciziilor. Cu toate că această resursă se concentrează în principal pe evaluarea Politicii de Coeziune a UE, este deopotrivă relevantă şi pentru alte instrumente care vizează dezvoltarea socio-economică.
- Ghidul EVALSED
- Glosar de termeni
- Cartea de fundamentare 1: (în curs de actualizare)
- Cartea de fundamentare 2: Metode şi tehnici
- Introducere
- Structurarea evaluării:
- Colectarea informaţiilor:
- Studiul de caz
- Sondajul Delphi
- Panele de experţi
- Cercetarea de tip Focus Grup
- Interviuri individuale
- Tehnici observaţionale
- Tehnici experimentale şi cvasi-experimentale
- Benchmarking-ul sau raportarea la standarde
- Sondaje pe bază de chestionare
- SWOT
- Utilizarea datelor administrative
- Utilizarea datelor secundare
- Derularea evaluărilor de impact:
- Alternative ale evaluării:
- Evaluarea contrafactuală a impactului:
- Evaluarea impactului bazată pe teorie:
- Modelare:
- Cartea de fundamentare 3: Dezvoltarea capacităţii
Prevederile Regulamentului referitoare la evaluare sunt interpretate şi detaliate de Comisia Europeană în aşa numitele Documente Directoare ce servesc drept ghid al Statelor Membre în activitatea lor de evaluare a instrumentelor structurale.
Ghidul furnizează informaţii relevante şi îndrumare asupra scopului şi modului de realizare a Analizei Cost-Beneficiu pentru persoanele implicate în pregătirea, compararea şi selectarea proiectelor de investiţii care urmează să fie cofinanţate din Fondul de Coeziune şi Fondul European de Dezvoltarea Regională în România. Documentul este destinat unei audienţe vaste: beneficiari, organisme intermediare, autorităţi de management, precum şi consultanţi specializaţi.
Documentul intenţionează să reducă decalajul între ghidurile generale existente şi specificitatea proiectelor din sectorul deşeuri solide, cu accent pe informaţiile şi rezultatele necesare cererilor de finanţare aferente proiectelor majore. Acesta se bazează pe experienţa dobândită în procesul de evaluare a proiectelor în anul 2008.