INTERNATIONAL CONFERENCE – EVALUATION OF ESIF INTERVENTIONS IN EUROPE. BETWEEN TRADITION AND INNOVATION

Conferinte+internationale

International Conference Evaluation of ESIF interventions in Europe. Between tradition and innovation was organized on May 5-6, 2022 by the Ministry of Investments and European Projects and the Evaluation Network in Romania, with financial support from the ERDF through OPTA 2014-2020.

The event took place in hybrid format, with physical participation at Radisson Blu Hotel Bucharest, as well as online, through the Zoom platform, gathering 325 participants. Participants include representatives of the public administration from the Member States of the European Union and the European institutions, evaluators, and representatives of academia, as well as members of the RER.

Read more ...

9th CONFERENCE ON THE EVALUATION of EU COHESION POLICY “SHAPING TRANSITIONS WITH EVIDENCE”

Conferinte+internationaleÎn data de 16-17 septembrie 2021 a avut loc în Porto, Portugalia cea de- 9-a conferință privind evaluarea politicii de coeziune a UE „Shaping transitions with evidence”.

Conferința a oferit o platformă pentru discutarea metodelor utilizate în evaluarea rolului politicii în cadrul diferitelor teme de investiții. De asemenea, aceasta a oferit ocazia de a face un bilanț al evaluărilor efectuate de statele membre și de Comisie în perioada 2014-2020.

Citește mai mult ...

CONFERINȚA NAȚIONALĂ – EVALUAREA FESI 2014 - 2020 ȘI PERSPECTIVE PRIVIND EVALUAREA ÎN PERIOADA 2021-2027

Conferinte+Nationale

În data de 10 iunie 2021 a avut loc conferința națională de evaluare cu titlul „Evaluarea FESI 2014 - 2020 și perspective privind evaluarea în perioada 2021-2027”. Evenimentul a fost susținut online, prin intermediul platformei Zoom, bucurându-se de prezența a peste 200 de participanți. Dintre aceștia se remarcă reprezentanți ai administrației publice responsabili de implementarea programelor operaționale, interesați de utilizarea constatărilor evaluărilor; experți evaluatori și reprezentanți ai mediului academic și de cercetare, interesați de aspectele dezbătute în cadrul conferinței, precum și alți membrii RER.

Conferința națională de evaluare a fost organizată în cadrul proiectului Asistență tehnică pentru susținerea capacității de evaluare (ATSCE) finanțat din FEDR prin POAT 2014-2020, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene împreună cu Rețeaua de Evaluare din România, cu sprijinul asocierii de operatori economici condusă de EY România.

Citește mai mult ...

SEMINAR ONLINE CU TEMA “SPRE UN SISTEM DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE BAZAT PE REZULTATE”

Conferinte+Nationale

În data de 30 martie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cu sprijinul Băncii Mondiale (WB), a organizat seminarul on-line Un sistem de monitorizare și evaluare bazat pe rezultate”, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale. Au fost prezentate concluziile și recomandările Raportului privind analiza instituțională, procedurală și legislativă. Documentul, elaborat sub coordonarea MIPE, cu sprijinul echipei Băncii Mondiale, vizează sistemul de monitorizare și evaluare aferent actualei perioade de programare (2014 – 2020).

Discuțiile s-au concentrat asupra modului în care, pornind de la lecțiile învățate în trecut, România poate construi un sistem de monitorizare și evaluare mai eficient pentru noua perioadă de programare (2021-2027).

Citește mai mult ...

 

SESIUNE DE ÎMPĂRTĂȘIRE A PRACTICILOR ÎN DOMENIUL EVALUĂRII CU PRIVIRE LA EVALUAREA PROGRAMELOR UNICEF ÎN ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA

Conferinte+Nationale

În cadrul proiectului Asistență tehnică pentru susținerea capacității de evaluare (ATSCE), a fost organizată o nouă sesiune de împărtășire a practicilor în domeniul evaluării, respectiv cu privire la misiunea de evaluare a programelor UNICEF în România și Republica Moldova. Evenimentul a fost susținut online, în data de 28 ianuarie 2021, prin intermediul platformei Webex.

Acest eveniment a fost dedicat membrilor Rețelei, fiind parte din seria Sesiunilor de schimb de bune practici care oferă posibilitatea de a împărtăși practici, informații, idei și experiențe în domeniul evaluării, contribuind astfel la îndeplinirea scopului principal al RER de a promova calitatea în procesul de evaluare.

În cadrul Rețelei sunt implicați managerii evaluărilor din cadrul instituțiilor publice și practicienii care furnizează servicii de evaluare, precum și factorii interesați în domeniul evaluării, inclusiv mediul academic. Peste 20 dintre aceste persoane au participat la eveniment.

Scopul acestei sesiuni de schimb de bune practici a fost de a prezenta și dezbate împreună cu membrii RER experiența privind evaluarea următoarelor programe UNICEF implementate în România și Republica Moldova:

Citește mai mult ...

SESIUNE DE ÎMPĂRTĂȘIRE A PRACTICILOR ÎN DOMENIUL EVALUĂRII CU PRIVIRE LA EVALUAREA DE IMPACT POCU – MĂSURI DE OCUPARE

Conferinte+Nationale

În data de 23 decembrie 2020 a fost organizată în cadrul proiectului Asistență tehnică pentru susținerea capacității de evaluare (ATSCE) sesiunea de împărtășire a practicilor în domeniul evaluării cu privire la evaluarea de impact POCU – măsuri de ocupare. 

Rețeaua de evaluare are scopul de a promova calitatea în procesul de evaluare, cultura de evaluare și facilitează împărtășirea practicilor, informațiilor, ideilor și experiențelor în domeniul evaluării.

Sesiunea de împărtășire a practicilor în domeniul evaluării a fost organizată online pe platforma Webex. La eveniment au luat parte peste 20 de participanți, reprezentanți ai sectorului guvernamental și ai sectorului privat care fac parte din Rețeaua de Evaluare.

Acest eveniment este primul din seria de sesiuni de schimb de bune practici în domeniul evaluării ce urmează a fi organizate în cadrul Rețelei de Evaluare din România, la inițiativa și prin contribuția membrilor.

Scopul acestui eveniment a fost de a prezenta și dezbate cu privire la abordarea de evaluare și lecțiile învățate în cadrul evaluării retrospective a Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, realizată în cadrul proiectului “Implementarea Planului de Evaluare a Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Evaluarea intervențiilor în domeniul ocupării forței de muncă”.

Citește mai mult ...

NATIONAL CONFERENCE - THIRD MEETING OF THE EVALUATION NETWORK IN ROMANIA (RER)

CONFERINȚA NAȚIONALĂ - CEA DE A DOUA REUNIUNE A REȚELEI DE EVALUARE DIN ROMÂNIA (RER)

Conferinte+NationaleSchimb de bune practici: Raportul de evaluare și funcționarea RER

În data de 2 iulie 2020, a fost organizată în cadrul proiectului Asistență tehnică pentru susținerea capacității de evaluare (ATSCE), cea de a doua reuniune a Rețelei de Evaluare din România (RER).  

Scopul RER

Rețeaua de evaluare își propune să promoveze calitatea în procesul de evaluare, cultura de evaluare și împărtășirea celor mai bune practici, informații, idei și experiențe în domeniul evaluării.

Cui i se adresează RER?

În cadrul rețelei sunt implicați managerii evaluărilor din cadrul instituțiilor publice care solicită astfel de activități și practicienii din domeniu care furnizează servicii de evaluare, precum și un grup mai larg de factori interesați în domeniul evaluării, inclusiv mediul academic.

Despre eveniment

Cea de a doua reuniune a RER a fost organizată online pe platforma Webex, după consultarea potențialilor membrii cu privire la subiectele care se doresc a fi dezbătute.

La eveniment au luat parte peste 50 de participanți, reprezentanți ai sectorului guvernamental și ai sectorului privat care și-au exprimat dorința de a face parte din această structură de evaluare.

Obiectivul general al întâlnirii a fost de a implica specialiști în evaluare în dezbaterea bunelor practici referitoarea la structura unui raport de evaluare, precum și în dezbaterea propunerilor privind structura, forma de organizare și componența RER. În cadrul întâlnirii a fost prezentată și noua pagină de internet dedicată evaluării.

Citește mai mult ...

8th Evaluation Conference of EU Cohesion Policy - 20-21 June 2019, Bucharest, Romania

Conferinte+internationaleThe evaluation conference of the EU cohesion policy took place in Bucharest, Romania, on June 20-21, 2019. Cohesion policy harnesses creativity and cooperation across more than 270 regions, touching the lives of about 500 million European citizens.

Over the last three decades, EU cohesion policy has been evolving and modernising, inspired by good practices in the Member States and shared investment challenges. Cohesion policy not only invests in development, but also encourages participatory planning, social responsibility, accountability and transparency for its investments. It promotes an inclusive vision of a common future, building upon sound principles of performance-oriented governance, EU added value, and durable benefits. Evaluations performed at the European Commission and Member States level have been instrumental to gather evidence to support cohesion policy transformation.

Political factors, national, regional and local authorities, managing authorities, evaluation experts, academia, civil society and other stakeholders were invited to reflect on the role and exchange views on the contribution of the policy to promoting performance-oriented public investments and to developing a culture of evaluation in Member States.

For more details please visit the official website of the European Commission at:

https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/evaluations/conferences/cohesioneval2019/

National Conference - First meeting of Evaluation Network in Romania

Conferinte+NationaleIn the context of celebrating the researcher day in Romania, on November 19, 2019, within the project Technical Assistance to support the evaluation capacity the First meeting of the Evaluation Network in Romania (ENR) was organised.

The meeting was structured in two parallel sessions with the aim of identifying both the needs at the level of public administration and the needs at the level of practitioners (evaluators, academia and research, non-governmental sector representatives) regarding the services and activities to be carried out by the ENR for the benefit of the evaluation activity in Romania.

In the opinion of public administration representatives, the ENR should mainly provide resources and tools that can be used to carry out evaluations and organize networking events based on the active involvement of members, free communication and the pursuit of a common interest. According to practitioners, the main services required are the following:

  • framework for improving skills through the training platform and systematic dissemination of new publications and research in the field of evaluation;
  • facilitating interaction with established evaluators and similar ENR associations.

Both public administration representatives and practitioners emphasized the need to promote and organize regular, online and offline evaluation activities in order to facilitate the exchange of useful information, experience, good practices, successful examples and for the development of evaluation culture in Romania.

In their opinion, the essential elements that lead to ensuring sustainability are: continuous activity, permanent communication maintained online, achieving common goals through regular activities, transparency, good communication, clarity of vision and mission of ENR, professionalism at the level of members and desire of success based on free association

The meeting was closed by Ms. Claudia Măgdălina, head of Program Evaluation Office, (Ministry of European Funds) who thanked everyone for their time and valuable contribution, mentioning that the next steps will be small but safe and the characteristics of the ENR will be agreed together with future members.

Presentation titles:

  • Cohesion policy evaluation at EU level, Mihai Panaite, DG REGIO Evaluation Unit
  • Existing opportunities: the project “Technical assistance to support the evaluation capacity”, Cătălin Ghinăraru, National Scientific Research Institute for Labour and Social Protection Scientific Secretary
  • Why an evaluation network?, Nicolae Toderaș, Ministry of European Funds Evaluation Service for Social Cohesion Programs and Policies

Event pictures

Conferinţa națională - Instrumentele de Inginerie Financiară în contextul intervenţiilor finanţate UE

Conferinte+NationaleObiectivul conferinţei a fost de a reuni profesioniştii şi factorii de decizie din România, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra posibilităţii de a utiliza Instrumentele de Inginerie Financiară în cadrul Sistemului Instrumentelor Structurale din România şi de a prezenta şi dezbate punctele forte şi posibilele deficienţe ale acestora, atât la nivel de politică publică, cât şi la nivel de implementare.

Astfel, grupul ţintă al conferinţei a fost reprezentat de persoane implicate în implementarea Instrumentelor de Inginerie Financiară, reprezentanţi ai ministerelor, ai autorităţilor de management, ai Fondului de Participare JEREMIE, ai fondurilor de garantare, reprezentanţi ai băncilor, asociaţiilor profesionale, asociaţiilor autorităţilor locale, agenţiilor de dezvoltare regională, precum şi alte persoane interesate.

Dezbaterea a fost structurată în trei sesiuni plenare, care au abordat Cadrul Utilizării Instrumentelor de Inginerie Financiară (sesiune referitoare la proiectarea politicilor), respectiv Implementarea Instrumentelor de Inginerie Financiară (sesiuni referitoare la implementarea Instrumentelor de Inginerie Financiară, în România şi în alte state membre).

Fiecare sesiune plenară a constat într-o serie de prezentări şi dezbateri axate pe particularităţile, lecţiile învăţate şi bunele practici cu privire la cadrul şi procesul de implementare aferente iniţiativei JEREMIE în cadrul perioadei curente de programare, arii de îmbunătăţire a mecanismului de implementare pentru utilizarea Instrumentelor Financiare în cadrul viitoarei perioade de programare, precum şi prezentarea particularităţilor procesului de implementare a JESSICA în alte state membre, stabilind perspectivele pentru următoarea perioadă de programare in România.

Citește mai mult ...

International Conference - Evidences and Experiences

Conferinte+internationaleInternational Conference

"Evaluating for 2014-2020:

Evidences and Experiences

26-27 April, 2012 in Bucharest, Hotel Intercontinental, Ronda Room

 

The conference is organised within the project "Development of the evaluation capacity for the evaluation units within the Managing Authorities and the Authority for the Coordination of Structural Instruments" that is currently being implemented by the Ministry of European Affairs in Romania.

The target group consists of officials and experts commissioning and performing ex-ante evaluations of future programmes. Programmers interested in making effective use of evaluation evidences and programme managers preoccupied by an efficient co-operation with evaluators during implementation, are also invited. The target group includes also evaluation professionals and academics interested in the conference topics and non-governmental organizations still having an unexploited potential in evaluation partnerships.

The conference aims at providing a platform for participants to share their experiences gained in evaluation Structural Instruments in terms of lessons learned and results achieved but also encountered difficulties and limitations.

The program includes 3 plenary sessions and 3 sessions each of 3 parallel workshops covering a diversity of topics. All workshops are intended to identify the way in which evaluation evidences could contribute to the ex-ante evaluation of future programmes  and to an improvement of their design and implementation, in relation to Europe 2020 Strategy's aim for smart, sustainable and inclusive growth. Each workshop will benefit by the presence of several well-reputed speakers who will deliver their presentations with a focus on gathered evaluation evidences and experiences of carried out evaluations. Translation from/into Romanian- English-French will be ensured.

Read more ...

UK Evaluation Society Conference

Conferinte+internationaleEvaluation for results: What counts? Who stands to gain? How is it done?

16 March 2012

The Macdonald Hotel, Birmingham

The UK Evaluation Society (UKES) conferences address leading issues of the day in programme and policy evaluation. The 2012 Annual Conference will address the current drive towards evaluation focused on results- frequently linked to "Payment by Results" and what, in international development and elsewhere, is called "Results-Based Management".

Evaluators and those who commission evaluations who advocate a focus on results reflect a legitimate concern with the productivity and efficieny of programmes. They point out that programmes should be held to account to accomplish what they were desgned to do and what funds, often public, have been allocated for.

Read more ...

International Conference- 10th EES Biennial Conference

Conferinte+internationale10th EES Biennial Conference: Evaluation in the networked society: New concepts, New challenges, New solutions

Period: 3-5 October, 2012

Location: Helsinki, Finland

 

The Tenth Biennial Conference of the European Evaluation Society will be the international evaluation event of the year. It will be held in Helsinki, Finland during 3-5 October 2012 (pre-conference workshops 1- 2 October).

The Conference will stimulate evaluators to share ideas, insights and opinions about a wide range of topics that will throw light on the future roles of evaluation in the networked society. The Conference will help draw evaluation lessons learnt in distinct sectors and regions of the world. It will also examine the potential of alternative and mixed evaluation methods in diverse contexts and probe the challenges of assessing public interest in complex systems and networks.

Read more ...

National conference - Miniconference for the dissemination of the results of evaluations conducted by ACSI

International evaluation conference

Conferinte+internationale “What’s new and what works in the eu cohesion policy 2007–2013: discoveries and lessons for 2014–2020”

Vilnius, Lithuania 3-4 March 2011

The Ministry of Finance of the Republic of Lithuania organises the fourth international conferences dedicated to evaluation of EU Structural Fund programmes. The event is held in the interesting and intensive period: the implementation of operational programmes for 2007–2013 has reached half-way, at the same time preparation for the programming period 2014–2020 is intensifying.

Read more ...

"Cost-Benefit Analysis and evaluation of public interventions" Conference, 9-10 October 2008

Conferinte+Nationale9th of October

10th of October