CONFERINŢA SOCIETĂŢII DE EVALUARE DIN MAREA BRITANIE - extins

ukes

Evaluarea centrată pe rezultate: Ce contează? Cine câștigă? Cum se face?

Conferințele organizate de Societatea de Evaluare din Marea Britanie (UKES) aduc în discuție cele mai noi aspecte referitoare la evaluarea programelor și politicilor. Conferința anuală din 16 martie 2012 va avea ca punct central tendința actuală de îndreptare către evaluarea centrată pe rezultate- adesea în legătură cu "Plata în funcție de rezultate" si de ceea ce, în domeniul dezvoltării internaționale și nu numai, se numește "Managementul bazat pe rezultate".

Evaluatorii și cei care contractează evaluări ce se concentrează pe rezultate, reflectă o preocupare legitimă asupra productivității și eficienței programelor. Aceștia subliniază faptul că programele ar trebui monitorizate să realizeze acele obiective pentru care au fost concepute si pentru care le-au fost alocate fonduri, deseori publice.

Alții argumentează ca o supra-concentrare asupra măsurării rezultatelor programelor nu ia în considerare aspecte importante cum ar fi felul în care rezultatele sunt generate într-un anume context, dacă rezultatele într-adevăr însumează calitatea și realizările unui program și cum acele rezultate ar putea reflecta valorile și ambițiile tuturor părților interesate (stakeholders) ale programului. Aceștia reamintesc de faptul că efectele secundare si beneficiile neplanificate ale programelor ar putea să nu fie incluse în rezultate.

În acest context, participanții la conferință au fost invitați să propună discuții, prezentări în cadrul seminariilor,etc pentru a explora aceste aspecte. Printre temele propuse se numără:

  • Cum definim un "rezultat" valid și ale cui rezultate sunt numărate?
  • Cum măsurăm cel mai bine un rezultat- inclusiv prin luarea în considerare a aspectelor contrafactuale?
  • Cum înțelegem de unde provin rezultatele, ce semnificație au acestea și daca pot fi replicate? i.e. care este relația dintre rezultat și context?
  • Cum se stabilesc benchmark-urile utilizate în măsurarea atingerii rezultatelor?, etc

Conferința a fost precedat de o serie de ateliere de lucru pe teme specializate.

 

Pentru mai multe detalii, vizitaţi website-ul UKES http://www.evaluation.org.uk/