SEMINAR ONLINE CU TEMA “SPRE UN SISTEM DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE BAZAT PE REZULTATE”

 

În data de 30 martie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cu sprijinul Băncii Mondiale (WB), a organizat seminarul on-line Un sistem de monitorizare și evaluare bazat pe rezultate”, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale. Au fost prezentate concluziile și recomandările Raportului privind analiza instituțională, procedurală și legislativă. Documentul, elaborat sub coordonarea MIPE, cu sprijinul echipei Băncii Mondiale, vizează sistemul de monitorizare și evaluare aferent actualei perioade de programare (2014 – 2020).

Discuțiile s-au concentrat asupra modului în care, pornind de la lecțiile învățate în trecut, România poate construi un sistem de monitorizare și evaluare mai eficient pentru noua perioadă de programare (2021-2027).

Seminarul a debutat cu intervenția lui Marius Vasiliu, secretar de stat în MIPE, care a vorbit despre importanța operaționalizării viitorului sistem de monitorizare și evaluare într-o nouă perspectivă: aceea bazată pe rezultate. Pentru perioada de programare 2021-2027, ne dorim o orientare spre rezultate concrete pentru toate Programele Operaționale, adică pe ceea ce se vede la nivelul cetățenilor și al comunităților, nu neapărat în statistici financiare sau raportări interne.

Pentru perioada viitoare de programare, România va beneficia de aproximativ 30 miliarde euro din Politica de Coeziune și alte 30 miliarde euro prin Mecanismul de redresare și reziliență. Desigur, va fi o provocare să absorbi o alocare dublă față de perioada curentă de programare, dar și un adevărat examen al capacității noastre de a induce schimbările instituționale, societale și economice necesare.

Tatiana Proskuryakova, country manager pentru România şi Ungaria din partea Băncii Mondiale, a vorbit despre progresele României de la aderarea în Uniunea Europeană, însă a subliniat și decalajele care încă mai persistă între țara noastră și alte state membre, precum și în interior, la diferite niveluri teritoriale sau în rândul persoanelor defavorizate.

Din partea Comisiei Europene au luat cuvântul Mihai Panaite (ofițer de evaluare în cadrul DG REGIO) care a prezentat principalele masuri de simplificare propuse pentru noua perioada de programare și domnul Terry Ward (team leader European Commission Help-Desk) care a trecut în revista evaluările efectuate în România privind politica de coeziune subliniind faptul că lipsa evaluărilor de impact are legătură cu lipsa de rezutate și cu întârzierile în implementare, aspect similar cu alte state membre UE.

Prezentările suport, agenda și minuta evenimentului sunt publicate în secțiunea Bilbiloteca de evaluare/Resurse metodologice, iar mai jos regăsiți link-ul cu înregistrarea evenimentului.

Link înregistrare aici, utilizând parola: Wxe=gLz4