Home Evenimente Conferințe
Conferinţa Instrumentele de Inginerie Financiară în contextul intervenţiilor finanţate de Uniunea Europeană, 11 iulie 2013, Bucureşti

Obiectivul conferinţei a fost de a reuni profesioniştii şi factorii de decizie din România, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra posibilităţii de a utiliza Instrumentele de Inginerie Financiară în cadrul Sistemului Instrumentelor Structurale din România şi de a prezenta şi dezbate punctele forte şi posibilele deficienţe ale acestora, atât la nivel de politică publică, cât şi la nivel de implementare.

Astfel, grupul ţintă al conferinţei a fost reprezentat de persoane implicate în implementarea Instrumentelor de Inginerie Financiară, reprezentanţi ai ministerelor, ai autorităţilor de management, ai Fondului de Participare JEREMIE, ai fondurilor de garantare, reprezentanţi ai băncilor, asociaţiilor profesionale, asociaţiilor autorităţilor locale, agenţiilor de dezvoltare regională, precum şi alte persoane interesate.

Dezbaterea a fost structurată în trei sesiuni plenare, care au abordat Cadrul Utilizării Instrumentelor de Inginerie Financiară (sesiune referitoare la proiectarea politicilor), respectiv Implementarea Instrumentelor de Inginerie Financiară (sesiuni referitoare la implementarea Instrumentelor de Inginerie Financiară, în România şi în alte state membre).

Fiecare sesiune plenară a constat într-o serie de prezentări şi dezbateri axate pe particularităţile, lecţiile învăţate şi bunele practici cu privire la cadrul şi procesul de implementare aferente iniţiativei JEREMIE în cadrul perioadei curente de programare, arii de îmbunătăţire a mecanismului de implementare pentru utilizarea Instrumentelor Financiare în cadrul viitoarei perioade de programare, precum şi prezentarea particularităţilor procesului de implementare a JESSICA în alte state membre, stabilind perspectivele pentru următoarea perioadă de programare in România.

Agenda conferinţei poate fi consultată accesând următorul link

Prezentările susţinute în cadrul conferinţei pot fi descărcate mai jos:

Cuvânt de bun venit şi introducere cu privire la Instrumentele de Inginerie Financiară

 1. uPrezentarea analizei şi concluziilor documentului „Utilizarea Instrumentelor de Inginerie Financiară în cadrul Politicii de Coeziune a UE”, Dna. Claudia Gallo, Ernst&Young (EN)

Sesiunea plenară 1 – Cadrul utilizării Instrumentelor de Inginerie Financiară

 1. uInstrumentele Financiare în Acordul de Parteneriat 2014-2020, Dna. Mihaela Toader, Director - Unitatea de Analiză, Programare şi Evaluare, Ministerul Fondurilor Europene (RO)
 2. uInstrumente Financiare susținute prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dna. Carmen Boteanu, Director General Adjunct - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (RO)
 3. uJ4C – JESSICA PENTRU ORAŞE, Dl. Ovidiu Fodor, Director General Adjunct - Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov (RO)

Sesiunea plenară 2 – Implementarea Instrumentelor de Inginerie Financiară (Partea 1 – JEREMIE)

 1. uInitiativa JEREMIE – realizări si provocari, Dna. Dorina Muntean, Şef Serviciu, Unitatea de Programare AM POS CCE - Ministerul Economiei; Dna. Camelia Drăgoi, Mandate Manager – Fondul de Participare JEREMIE

Sesiunea plenară 2 – Implementarea Instrumentelor de Inginerie Financiară (Partea  – JESSICA)

 1. uImplementarea Fondurilor de Dezvoltare Urbană: Experienţa şi lecţiile învăţate de BEI, Dl. Björn Werner, JESSICA & Fonduri de Investiţii - Banca Europeană de Investiţii (EN)
 2. uIniţiativa JESSICA – Natura şi mecanismul de implementare în Bulgaria. Oportunităţi şi provocări, Dna. Iva Petkova, Reprezentantul Fondului de Dezvoltare Urbană pentru Sofia, Bulgaria (EN)

 

 
Conferinţa Internaţională "Evaluarea: constatări şi experienţe pentru perioada 2014-2020"

banner_ro_350pxl

 
Conferinţa Societăţii de Evaluare din Marea Britanie- 16 martie 2012

ukes

 

Evaluarea centrată pe rezultate: Ce contează? Cine câștigă? Cum se face?

 

 

 

Conferințele organizate de Societatea de Evaluare din Marea Britanie (UKES) aduc în discuție cele mai noi aspecte referitoare la evaluarea programelor și politicilor. Conferința anuală din 16 martie 2012 va avea ca punct central tendința actuală de îndreptare către evaluarea centrată pe rezultate- adesea în legătură cu "Plata în funcție de rezultate" si de ceea ce, în domeniul dezvoltării internaționale și nu numai, se numește "Managementul bazat pe rezultate".

Evaluatorii și cei care contractează evaluări ce se concentrează pe rezultate, reflectă o preocupare legitimă asupra productivității și eficienței programelor. Aceștia subliniază faptul că programele ar trebui monitorizate să realizeze acele obiective pentru care au fost concepute si pentru care le-au fost alocate fonduri, deseori publice.

Alții argumentează ca o supra-concentrare asupra măsurării rezultatelor programelor nu ia în considerare aspecte importante cum ar fi felul în care rezultatele sunt generate într-un anume context, dacă rezultatele într-adevăr însumează calitatea și realizările unui program și cum acele rezultate ar putea reflecta valorile și ambițiile tuturor părților interesate (stakeholders) ale programului. Aceștia reamintesc de faptul că efectele secundare si beneficiile neplanificate ale programelor ar putea să nu fie incluse în rezultate.

În acest context, participanții la conferință au fost invitați să propună discuții, prezentări în cadrul seminariilor,etc pentru a explora aceste aspecte. Printre temele propuse se numără:

 • Cum definim un "rezultat" valid și ale cui rezultate sunt numărate?
 • Cum măsurăm cel mai bine un rezultat- inclusiv prin luarea în considerare a aspectelor contrafactuale?
 • Cum înțelegem de unde provin rezultatele, ce semnificație au acestea și daca pot fi replicate? i.e. care este relația dintre rezultat și context?
 • Cum se stabilesc benchmark-urile utilizate în măsurarea atingerii rezultatelor?, etc

Conferința a fost precedat de o serie de ateliere de lucru pe teme specializate.

 

Pentru mai multe detalii, vizitaţi website-ul UKES http://www.evaluation.org.uk/conferences.aspx

.

 
A 10-a conferinţă bianuală a EES- Evaluarea într-o societate a reţelelor: Noi concepte, noi provocări, noi soluţii

 

ees_logoA 10-a conferință bianuală a EES- Evaluarea într-o societate a rețelelor: Noi concepte, noi provocări, noi soluții

Perioada: 3-5 octombrie 2012

Locația: Helsinki, Finlanda

 

A  zecea Conferință bianuală a Societății Europene de Evaluare va fi evenimentul internațional al anului în domeniul evaluării. Aceasta va avea loc la Helsinki, Finlanda în perioada 3-5 octombrie 2012 (un atelier de lucru anterior conferinței va avea loc în 1-2 octombrie).

Conferința va stimula evaluatorii să împărtășească idei, opinii referitoare la o gamă largă de subiecte ce vor ajuta la clarificarea rolului evaluării ăntr-o societate a rețelelor. Conferința va oferi cadrul pentru a prezenta lecțiile învățate în evaluarea din diferite sectoare și regiuni ale lumii. De asemenea, va examina potențialul metodelor de evaluare alternative și combinate în diverse contexte și va detalia provocările lansate de analiza interesului public în cadrul rețelelor și sistemelor complexe.

În acest sens, Conferința va oferi participanților o gamă largă de instrumente de transmitere a cunoștințelor și experienței în evaluare: note de discurs, prezentări, discuții, postere. Ca și în anii anteriori, Conferința EES va ținti spre o agendă pluralistă, respectând legitimitatea diferitelor puncte de vedere, oferind posibilitatea de a explica diferite perspective și promovând dezbaterile. Conferința va oferi, de asemenea, si oportunitatea pentru ca rețelele de evaluare să interacționeze și să își îmbunătățească coerența activităților lor.

 
Seminar online pentru diseminarea rezultatelor Evaluării Formative a Instrumentelor Structurale în România, noiembrie 2010

Stefan Ciobanu (Director General ACIS - Ministerul Finantelor Publice), Gabriela Dragan (Institutul European din Romania), Florin Banateanu (KPMG), Simona Constantinescu (FDSC) si Adriana Rosoga (Ziarul Financiar) au dezbatut în cadrul unui seminar online concluziile si recomandarile incluse in raportul " O evaluare formativă a Instrumentelor Structurale în România".

 
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 2